Kako ostati anoniman na internetu

Znali ili ne, najveće društvene mreže prate svaku vašu aktivnost i korak na internetu, skladište svakakve informacije o vama za koje ni ne slutite. Većim delom to rade da bi vam plasirali relevantne reklame, ali to nije sve. Sa koliko informacija raspolaže samo Fejsbuk i gugl o vama, mogu čak i knjigu izdati, koja je bestseller za bezbednosne službe. Oni će naravno platiti veliku sumu novca da bi dobili informacije o vama. Ukoliko ponekad zaželite ostati anonimni na netu, onda vam možda bude nešto korisno od ovog posta.

Anoniman browser

Sajt koji nudi sjajne alatke koji vam mogu biti od pomoći za anonimnost. Najznačajnija alatka je Tor Browser koja je anonimna zanena

torproject.org

Anoniman email

Hushmail je alternativa za gmail, hotmail i ostale email servise. Razlika jeste da ne prikuplja podatke o vama, garantuje anonimnost, i trajno se briše sve što je vezano za vas ukoliko obrišete svoj email account. Ako želite da se registrujete negde a ne želite da ostavljate primarni email, napravite pomoću hushmail-a ili hmamaila.

Takođe, ukoliko želite da izbegnete neželjenu poštu, možete uraditi to i sa besplatnim email servisom, koji briše vaš email 10 minuta nakon registracije.

Anoniman proxy

Proxy je servis koji omogućava da ne komunicirate direktno sa serverima, već oni posreduju, pri tome davajući sopstvene podatke serverima i sakrivajući vaše. Hidemyass.com je najpopularniji proxy servis, koji raspolaže sa još super anonimnim alatkama.

hidemyass.com

 

Lista nekoliko proxy sajtova:

  1. trycatchme.com
  2. guardster.com
  3. megaproxy.com
  4. zend2.com
  5. heeky.com
  6. web4proxy.com

 

Naravno, proverite sami koliko ste anonimni sa i bez ovih alatki:

Proveri koliko si anoniman

Start typing and press Enter to search