37 Sajtova gde možete besplatno naučiti programiranje

Kažu da u Srbiji nema posla i nema para. Istina, ali samo delimično. Posao čija potražnja rapidno raste svugde u svetu ne zaobilazi ni Srbiju, gde su naširoko potrebni programeri i web developeri čija početnička plata neretko prelazi i 1000e. Ali veliki problem IT preduzećima predstavlja činjenica da je u Srbiji još uvek malo stručnih lica koji kako tako barataju sa programiranjem. Ali naravno oni koji znaju znanje, obično pokreću sam svoj Start-up i počinju da prave prvi lebac od toga. Tako većina preduzeća koja niču i odmah u početku dobro posluju i cvetaju nalaze se u IT sektoru.

Delimičan razlog zašto nema dovoljno programera leži i u činjenici da obrazovanje nije dostupno svima. Uglavnom programeri postaju oni koji završe školu za to, ali i to je već pitanje, pošto ono što se uči u državnim školama i fakultetima i na ponekim privatnim kursevima jeste često zastarelo i nedovoljno da zadovolji potrebe u dobu zvanom “2013”. Dobra vest jeste da najbolje prolaze oni koji poseduju radoznao karakter, karakter neprestanog učenja i usavršavanja. Nikad nije kasno da uzmete i učite o nečemu. Ako ste dovoljno uporni i istrajni, rezultati će doći. Tako i za programiranje. Može se naučiti bez da se ide u školu, ili privatne kurseve koji koštaju po nekoliko hiljada evra, što retko ko može piruštiti u ovoj cirkus državi. Danas gde se na internetu može naći svaka informacija, greh je ne iskoristiti za učenje i sticanje znanja.

Ako ste danas nezadovoljni životom kojim živite, nemate posla i slično, i ako želite da za nekoliko godina ne budete u ovoj situaciji, promenite to i bićete sebi kasnije neizmerno zahvalni. “Uvek je pravo vreme da se uradi ono što je ispravno”. Ako ste dobili malo motivacije, pogledajte dole navedene sajtove, i zapišite odluke u kojoj obećavate sebi da ćete učiti. A onda samo kupite rokovnik, i disciplinovano sledite plan koji ste prethodno doneli. Evo konačno i zlata vredni sajtovi:

 1. Codecademy – (svašta) -Codecadamy je interaktivan sajt gde vi uživo programirate i izvršavate zadatke. Jako zanimljiv i koristan sajt, odličnog dizajna i koncepta. Svaka dala onima koji su to napravili.
 2. P2pu.org – (HTML CSS, PHP, Ruby) -Sajt sadrži mnoštvo različitih kurseva na sistemu peer to peer.
 3. Code School – (jQuery, Ruby) -Ovaj sajt uglavnom ima premium kurseve, ali nudi i nekoliko besplatnih kurseva. Vrlo kvalitetan sajt.
 4. Phpacademy – (PhP, MySQL, CSS, Java, jQuery, Html5) -Ovaj sajt je samo redirect na youtube videotutorijale tutorijale. Prednost jeste da ima i forum i zajednicu voljne da pomognu ako zapne nešto.
 5. Programming motherfucker – (Apsolutno sve) -Genijalan sajt koji je isto redirect na druge sajtove. Sadrži bazu mnoštvo korisnih veb sajtova gde se nalaze i besplatni i plaćeni kursevi za sve programske jezike. Možete naći i dosta besplatnih e-knjiga.
 6. Code.google.com – (Apsolutno sve) – Kutak za programere od google-a. O čemu još da pričamo.
 7. Web monkey – (Svašta) -Odlični tutorijali, i lepo organizovan sajt koji sadrži sve najbitnije programske jezike.
 8. SitePoint Reference – (HTML, CSS, JavaScript) – Pronađite reference za navede programske jezike. .
 9. Lifehacker Night School -Odlični članci od autora na popularnom blogu Lifehacker, najkorisnije je još pogledati resurse koje oni preporučuju.
 10. Wikiversity – (C, C++, Phyton, Java, Ruby, Perl, Php, MySQL) tutorijali.
 11. Wikibooks – (Svašta)
 12. Mozilla Developer Network – (HTML, CSS, JavaScript) -mali znak pažnje za sve programere i od mozille sa malom kolekcijom korisnih linkova za tutorijale i resurse.
 13. Landofcode – (HTML, CSS, PHP, Java, Ajax i sl.) -lepa kolekcija tutorijala, i resursa. Vredi.
 14. Udemy – (Svašta) -kursevi za sve i svašta, ima i besplatnih i premium.
 15. Learn Code the Hard Way – (Ruby, C, Phyton, Regex, SQL) – Kursevi nisu besplatni ali zato jesu knjige.
 16. The New Boston – (Android, Java, PHP, C, Phyton, Ruby, Visual Basic itd) – Embedovani videoklipovi sa youtuba. Odlična kolekcija, zaista vredno
 17. WiBit.net – (C, Java) – Odlični videokursevi koji obuhvataju Javu i C. Veliki plus za kvalitet.
 18. Stack Exchange – (SVE) -A ako zapne negde, ovaj sajt grupiše 98 Q&A (Question and Answer) sajtova gde možete upitati za vaš problem, i odgovor stiže od ostalih članova u kratkom roku. Takođe i vi možete odgovarati ako želite nekome pomoći.
 19. Code Year – (Html, Css, JavaScript i sl.) -Deo sajta Codecadamy, kroz interaktivne vežbe učite novo svake nedelje. Extra sajt!
 20. The Code Project – (Svašta) -Sajt koji nudi mnoštvo članaka, saveta i tipova u vezi programiranja. Tu je i forum i Q&A deo sajta za brze odgovore na pitanja.
 21. Dream.In.Code – (Sve) -Tutorijali i diskusija na tu temu. Sajt je u forum obliku, odlično za razmenu iskustva sa ostalim članovima.
 22. Programr – (Svašta) -Ovde su kursevi samo premium, ali možete da ih zaradite određenim poenima. Ali nije samo to što je vredno pažnje, već postoje projekti i kodovi koji su drugi korisnici već okačili i možete da ih menjate i testirate.
 23. Processing Forum – (Uglavnom android) -Odličan forum, isto možete mnogo šta korisnog pronaći i pitati ako zapne nešto u kodiranju.
 24. CodePupil – (HTML, CSS) -Zabavan i interaktivan način učenja online
 25. Learn Python – (Phyton) -Ovaj sajt nudi interaktivno učenje Phyton programskog jezika, kako za početnike, tako i za naprednije programere.
 26. Pyschools – (Phyton) -Isto Phyton, imate zadatke, izazove, resurse, tutorijale, itd.
 27. Hackety Hack! – (Ruby) -Učenje popularnog Ruby programskog jezika, bez potrebnog predznanja.
 28. Kidsruby – (Ruby) -Osmišljeno za decu, Ovaj sajt nudi program u kojem možete učiti i programirati ruby aplikacije. Odlično za sve početnike.
 29. Try Ruby – (Ruby) -Vrlo zanimljiv i interaktivan sajt koji omogućava live praktično učenje. Probajte i videćete o čemu se radi!
 30. Rubymonk – (Ruby) -Interaktivan sajt sa jednostavnim objašnjenjima
 31. Code Avengers: (HTML5, CSS3, JavaScript) Neverovatno okruženje u obliku igrice za zabavno učenje navedenih jezika. 10++ za ideju sajta.
 32. gotoAndLearn – (Flash, JavaScript, Html5) -Videotutorijali za pravljenje igrica i slično, strava stvar za praktično programiranje.
 33. WWDC Session Videos: (Apple IOs) -Gledajte više od 100 zasedanja svetske konferencije Apple developera.
 34. jQueryair – (jQuery)Ovaj sajt je deo codeschool-a, i učite pomoću video tutorijala. A takođe imate zadatke za čije izvršavanje dobijate bodove itd.
 35. Developer.android.com – (Android) -Oficijelni kurs od Google-a za android programiranje sa svim potrebnim dodacima.
 36. Developer.apple.com – (iOS) -Oficijelni kurs od Apple-a za pravljenje njihovih aplikacija.

I naravno što nikako ne bih smeo izostaviti jeste:

 W3  schools (SVE)- Najpopularniji sajt na svetu za učenje programiranja.

Da li poznajete mlade koji nisu sigurni u svoje životno opredeljenje? Pošaljite im ovaj članak!

Naravno, možete ga podeliti i sa svim prijateljima. 🙂

Start typing and press Enter to search